Nieuws

De winterdip: hoe ga je hem tegen? 5 tips

Al enkele weken is het koud, donker en soms nat: de winter komt eraan. Sommige mensen krijgen dan te maken met een herfst- of winterdip, een vervelend verschijnsel dat soms zelf kan lijken op en (winter)depressie. Belangrijk is dus om te zorgen dat je uit je dip raakt!

Hoe zorg je ervoor dat je geen winterdip krijgt? Of als je je al somberder voelt worden, hoe kom je hier dan zo snel mogelijk weer uit? Dit artikel geeft je een aantal simpele en snelle tips!

Ondanks de kou… ga naar buiten!

Hoewel het buiten ’s winters erg koud en onuitnodigend kan zijn, is het toch een goed idee om ’s winters lekker naar buiten te gaan. Het is dan wel ontzettend verleidelijk om lekker op de bank weg te kruipen met Netflix en een zak M&Ms, het daglicht zal je goed doen! Daglicht is immers een ‘voedingsbron’. Je lichaam heeft het nodig.

Eet gezond en beweeg meer

Als je voelt dat je een winterdip hebt, begin dan met gezonder eten en sport meer. Hoe tempting die zak chocoladepepernoten ook is, laat geraffineerde suikers een tijdje staan en ga lekker naar de sportschool (of beoefen een andere sport). Sporten zorgt ervoor dat je endorfine aanmaakt, hier word je blij van. Daarnaast zorgt bewegen voor een snellere bloedsomloop én je krijgt er een energieboost van. Driedubbel score! Door gezonder te eten voorkom je een suikerdip.

Slik meer vitamine D

In de winter kan het voorkomen dat je wat vitamine D mist, dit zit ‘m namelijk vooral in zonlicht. Je kunt eventueel tekort aanvullen door forel, makreel, zalm, eieren en zuivelproducten te eten. Ben je vegetariër? Dan kun je ook extra vitamine D pillen slikken.

Plan een beetje me-time in

Zorg goed voor jezelf, juist nu je voelt dat je een winterdip hebt. Neem een avond vrij (of plan een avond in het weekend in) waarbij je even lekker in bad gaat of extra lang onder de douche stapt. Gebruik je favoriete bad/douche-producten, steek kaarsjes aan, lees je favoriete tijdschrift en/of serie, pak een lekkere kop thee erbij en… relax!

If nothing works… plan een reisje naar de zon!

Als niks werkt kun je altijd nog overwegen om een tripje naar de zon te boeken. Mocht je de tijd en het geld ervoor hebben, do it! Als je weet van jezelf dat je elk jaar last hebt van een winterdepressie, plan dan steevast als je zomervakanties in de winter in. Pluspunt is dat het dan het laagseizoen is, waardoor je minder geld hoeft uit te geven!