Actueel

O, to be young anno 2017

Generatie Z worden ze genoemd, de kinderen en jongeren geboren tussen 1990 en 2000. De generatie geboren en getogen met internet.

Zelf behoor ik tot de generatie Y. Ik heb me weleens afgevraagd hoe het zou zijn om in deze huidige maatschappij op te groeien. Eerlijk gezegd, ik weet het niet. Ik ben blij dat ik ben opgegroeid met het idee dat er niet altijd een programma op tv was en ik dus veel buiten speelde.

Of dat als je met iemand wilde afspreken je in netste handschrift een briefje schreef.
En dat als ik informatie wilde ik toch echt naar een bibliotheek moest, hoewel Google nu ook makkelijk is (:

Nah, ik ben toch blij met mijn generatie. Toch bewonder ik ook Generatie Z. De mogelijkheden zijn immens: Er zijn generatie’s voor ons geweest die met het idee zijn opgegroeid dat de keuzes die zij maakten voor het leven waren. Inmiddels weten we allemaal (tenminste, dat denk ik), dat bijvoorbeeld het beroep waar je voor studeert als je 18 bent een hele andere kan zijn waar je in werkt als je 35 bent. Je kan als je wilt de hele dag door datgene beluisteren of bekijken wat jij leuk vindt.

Zoals elke eerdere generatie klaagt, moppert of zich zorgen maakt over de volgende is dit de meest gehoorde vraag in mijn praktijk;
hoe krijg ik mijn kind weerbaar?

Het lijkt erop dat het sommigen uit Generatie Z met alle mogelijkheden die zij hebben of misschien juist door alle mogelijkheden, niet lukt om om te gaan met tegenslagen. Het idee dat iets hen niet lukt of gaat zoals zij dat bedacht hadden lijkt onmogelijk.
“Nee” lijkt niet in hun Googlewoordenboek voor te komen. Sommigen van hen beginnen bij voorbaat al niet aan taken/ activiteiten uit angst dat het hen toch niet lukt. Depressieve klachten en depressie bij kinderen en jongeren zijn toenemende klachten.
In 2016 geeft bijna 4 procent van de jongeren van 12 – 18 jaar voor minstens zes maanden in het afgelopen jaar een depressie te hebben gehad. Ten opzichte van 2014 is er sprake van een verdubbeling. Toen ging het om 1,8 procent van de 12-18 jarigen.”
Centraal Bureau voor de Statistiek (2017). Depressie onder jongeren

Ik denk dat we met z’n allen serieus moeten gaan nadenken om Generatie Z weerbaarder te maken. Met weerbaar bedoel ik het kunnen aanvaarden dat het leven tot een zekere hoogte niet maakbaar is, just like shit happens, Life happens. Soms is het leuk en soms niet.
Het is hoe jij er voor kiest om er mee om te gaan. Maarrrr dan moeten wij, de vorige generaties, hen ook de kans geven om het leven tegen te komen. We hebben met elkaar namelijk nogal de neiging om het leven mooier en gelukkiger te willen maken voor the youngsters.
Wij, the old people, also have to let go dat de jeugd geen nare dingen mag over komen, want dat gebeurt toch.

To be young betekent daarmee dus ook omgaan met het leven.

Life happens, so be WeVe!

Tags: