NieuwsThe Parenthood Family

Communiceren met je puber: hoe doe je dat?!

In het vorige artikel vertelde ik over de horror die puberen heet; wat is puber gedrag en waar komt het vandaan? In dit artikel ga ik je – hopelijk – een beetje uit je lijden verlossen. Want hoewel goed communiceren met een puberend kind soms onmogelijk lijkt, het kan echt wel. Je moet er gewoon de juiste tips en technieken voor weten!

Dit artikel geeft je een paar handige tips die het communiceren met je puber hopelijk een stuk makkelijker maken. Zo krijgt dat horrorverhaal toch nog een goed einde! 😉

1. Verplaats je in hun wereld

Het is belangrijk dat je weet dat jij en je puber in twee verschillende werelden leven, met twee verschillende referentiekaders. Iets wat voor jou onbegrijpelijk en volkomen onbelangrijk lijkt, kan voor jou puberkind juist héél belangrijk zijn. Het kan heel goed helpen om je eerst in je kind te verplaatsen en daarna pas het gesprek aan te gaan.

Neem als voorbeeld dat jouw kind morgen een belangrijk Frans repetitie heeft, maar in plaats van dat ze aan het leren is, is ze al de hele middag met haar telefoon bezig. Jij denkt bij jezelf: ‘’Ze moet echt gaan leren, want haar cijfers zijn al niet zo best’’ en zij denkt: ‘’Ik moet echt de ruzie met Sara uitpraten, anders is morgen op school iedereen boos op me.’’ Als jij allereerst begrijpt waarom jouw kind iets doet wat jou volkomen onlogisch lijkt (leren voor een toets is toch veel belangrijker dan appen met vriendinnen?), dan kun je je verplaatsen in haar en de communicatie anders aanpakken. Als je bijvoorbeeld eerst kenbaar maakt dat je haar begrijpt, en haar daarna hulp biedt om hetgeen gedaan te krijgen wat óók belangrijk is, zal je een heel ander antwoord krijgen. De vraag die hierbij past is: ‘’Ik snap dat appen met je vriendin belangrijk is, en daar kunnen we zo over praten als je wil, maar zullen we nu even kijken hoe we je tijd voor vanavond zo kunnen organiseren dat je ook nog kunt leren voor je toets?’’

2. Onderbouw je vraag met een reden

Hoe vaak is het niet gebeurd dat je hulp vroeg aan je puber en je dan als antwoord kreeg: ‘’Mahammm, ik heb nu echt geen tijd’’ Het helpt hierbij om de vraag die je hebt, bijvoorbeeld: ‘’Wil je me helpen met de afwas?’’, te onderbouwen met een ‘waarom’. Een ‘waarom’, of eigenlijk de reden dat je de vraagt stelt, werkt het best als deze kort en krachtig is, als er een ‘voordeel’ in zit voor de puber en als het logisch is. Een voorbeeld is: ‘’Kun je me helpen met de afwas? Dan zijn we beiden snel klaar en kun jij snel naar je afspraak.’’

3. Humor is key

Een hele simpele tip, maar neem humor mee in je boodschap. Maak onderwerpen – mits deze écht serieus zijn – niet te zwaar. Als je een onderwerp neerzet als heel zwaar en serieus, kan het je puber afschrikken en sluit hij of zij zich sneller af.

4. Praat vanuit je zelf – De ik-boodschap

Boos worden op je tiener om bijvoorbeeld jouw zorgen uit te spreken werkt compleet averechts. Stel je voor, je kind komt alwéér ver na de afgesproken tijd thuis van een feestje. Jij bent boos, maar je was eigenlijk heel bezorgd, toch reageer je boos: ‘’Ben je nou alweer je laat?’’ De kans is groot dat de bom ontploft. Argumenten als ‘’Ik ben geen baby meer’’, ‘’Ik bepaal zelf wel hoe laat ik thuis ben’’ en ‘’Iedereen bleef langer’’ vliegen je om de oren. Het beste is om in zo’n situatie te beginnen met de ik-boodschap. Dus, we beginnen even opnieuw. Je kind komt alwéér ver na de afgesproken tijd thuis van een feestje. Jij bent boos, maar je was eigenlijk heel bezorgd. Spreek nu eens vanuit de bezorgdheid in plaats vanuit de boosheid. Én vanuit jezelf: ‘’Waarom ben je zo laat? Ik maak me zorgen als je zo laat pas thuis komt.’’ De reactie van je kind zal zeker weten minder explosief zijn.

Het zijn enkele simpele tips, maar hopelijk helpen deze je om beter te kunnen communiceren met jouw puberkind. Geef elkaar de ruimte, luister naar elkaar en probeer de keuzes van je kind te snappen. It ain’t easy, but it’s possible.