Actueel

SO’s, repetities en toetsweken… Hoe help ik mijn kind bij het leren van toetsen?

Of jouw kind nou een brugklasser is of al een aantal jaren op de middelbare school zit, het leren van toetsen kan soms lastig zijn. Als ouder hoef je gelukkig niet met je handen in het haar te zitten wanneer blijkt dat je kind minder goede cijfers haalt of gewoon wat moeite heeft met het leren van toetsen. Als ouder kun je helpen!

Maar hoe zorg je nou dat je geen sneer naar je hoofd krijgt (’’Mahaaam, ik kan het heus wel alleen!’’) als je hulp aanbiedt? In dit artikel vind je zes tips die je helpen om jouw kind te helpen met het leren van toetsen. Op een zo subtiele of betrokken wijze als nodig is.

Tip 1: maak samen met je kind een goede en overzichtelijke planning

Zeker als jouw kind nog maar net op de middelbare school zit, kan het héél erg helpen om in het begin en bij de eerste toetsweken planningen te maken voor het leren. Bekijk samen de stof die er geleerd moet worden en verdeel alle stof over een aantal weken, ruim van te voren. Plan extra uurtjes in voor moeilijke stof, maar plan dagen nooit te vol. Je kind moet ook nog free time hebben! Je kunt ook overhoringsavonden inplannen, zodat je kind extra wordt gepusht om te leren. Hij of zij wordt immers overhoort door jou!

Tip 2: hang de gemaakte plek ergens op waar je kind het vaak gaat zien

Je kunt een planning maken in de schoolagenda van je kind, maar handiger is wellicht om een overzichtelijke planning te maken op een whiteboard of krijtbord. Hang dit bord in de keuken of de slaapkamer van je kind. Als jouw kind aan de keukentafel leert is voor jullie beiden duidelijk wat je kind gedaan moet krijgen die dag. Als je het bord ophangt op de slaapkamer van je kind, heb jij minder controle, maar je kind wordt wel vaak geconfronteerd met het feit dat hij/zij moet leren. Het zal dus niet snel vergeten worden. Het is tenminste geen goed excuus! 😉

Tip 3: maak ook samen een to-do lijstje

Wellicht is een planning niet genoeg. Het kan in dat geval goed helpen om per dag samen (dit kan je kind natuurlijk ook alleen doen) een to-do lijstje te maken van de vakken die die dag gedaan moeten worden. Zorg wel dat er ook pauzes worden genomen! Een goede richtlijn is om na elke 30 minuten leren, even een kleine pauze te nemen. Drink dan een kopje thee met je kind of laat je kind even de hond uitlaten. Laat de telefoon, TV en andere apparaten uit, dit verpest namelijk de leerflow!
To-do lijstje af? Hamer er dan niet op dat je kind nog langer moet leren. Geef je kind de verdiende rust.

Tip 4: zorg voor een goede leeromgeving

Een goede leeromgeving is natuurlijk heel erg belangrijk. Dit betekent: een goed bureau en goede stoel om aan te werken, goed licht (het liefst natuurlijk) en niet teveel afleidende prikkels. Weet wel: sommige kinderen kunnen minder goed leren als het helemaal stil is om hen heen. Een zacht muziekje aan hebben staan is daarom helemaal niet erg!
Tijdens het leren zijn telefoons, Tv’s en andere apparaten wel helemaal uit, deze leiden alleen maar af.

Tip 5: biedt aan om te helpen, maar laat je kind ook zelf z’n gang gaan

Zoals eerder al gezegd, ga niet teveel op je kind z’n lip zitten. Wees niet te controlerend en heb er vertrouwen in dat je kind echt wel goed leert voor de toets(en). Ook als na een overhoring blijkt dat je kind nog niet zo goed heeft geleerd, wordt dan niet meteen boos. Praat samen over hoe het komt dat de stof nog niet zo goed in het koppie zit, biedt hulp en tips aan. Als je kind weer flink aan de slag is, breng dan een kopje thee en een gezonde snack. Laat weten dat je wél vertrouwen hebt. Mijn moeder had, na een dramatische overhoring de avond ervoor, op de toetsdag een lief briefje in m’n agenda gestopt dat ik toevallig las net voor m’n toets begon. Dit had zeker geholpen!

Tip 6: vier successen

Vier het als het harde leren z’n vruchten heeft afgeworpen. Dit hoeft totaal niet groots, je bewondering uitspreken is vaak al voldoende!
Als het voorkomt dat je kind, ondanks het harde leren, geen goed cijfer heeft gehaald, wordt dan niet boos, maar prijs de inzet. Praat samen over hoe het komt dat je kind ondanks het leren geen goed cijfer heeft gehaald. Misschien heeft je kind de stof op een verkeerde manier geleerd of speelt er wat anders, zoals faalangst. •