Actueel

Hoe maak je een lampion van een pompoen voor Sint Maarten?

Het is weer zover! We zijn weer bijna aan het einde van het jaar. Maar voor het zover is hebben wij nog van alles te vieren. Vorige week was het Halloween en hebben we samen kunnen griezelen en (gezond) kunnen snoepen. Volgende week is het weer tijd voor Sint Maarten. Voor Sint Maarten is het natuurlijk super leuk om een eigen lampion te maken, en wel van een pompoen of knolraap!

Tijd om samen te knollen hollen…

Stap 1

Een lampion kan je maken van een knol of een pompoen. De meeste gebruiken een pompoen, maar je kan er ook een hele mooie maken van een knolraap. The choice is yours.

Stap 2

Maak de knol of pompoen goed schoon met lauw water. Een knolraap kan je aan de onderkant snijden, zodat hij op tafel kan staan. Snij vervolgens een dikke plak van de bovenkant af voor het dekseltje, ongeveer ¼ stuk.

Stap 3

Met een meloenbolletjessteker kan je de knol uithollen. De Pompoen gaat prima met een stevige lepel. Zo kan het waxinelichtje goed blijven staan. De versiering op je lampion kan je het beste eerst tekenen en daarna voorzichtig wegsnijden met een mesje of guts.

Stap 4

Vervolgens kan je het dekseltje uithollen. Doe dit voorzichtig, zodat het intact blijft.
Maak twee gaten voor zuurstof, anders gaat het kaarsje uit.

Stap 5

Maak nu net onder de rand van de knol of pompoen twee gaatjes aan weerszijde en zo ook in de deksel. Steek nu een stuk ijzeren draad van ongeveer 60 cm door de deksel en daarna door het gaatje in de pompoen of knol. Doe hetzelfde ook aan de andere kant. Maak weer een bochtje omhoog richting de deksel, en draai het uiteinde van de draad vast om het rechte draad heen. Zo kan je het deksel omhoog schuiven langs het ijzeren draad. Dit voorkomt vallen.

Stap 6

Om de handen te beschermen kan je een stukje karton om het handvat doen. Maak je lampion een dag van tevoren en bewaar het in een theedoek op een koele plek.

Natuurlijk kan je ook zelf een lampion knutselen van andere materialen. Op internet zijn genoeg alternatieve te vinden. In ieder geval super leuk om samen te doen!

Geniet ervan! •