Nieuws

Respect voor ”bonusouders”

Steeds meer komen er samengestelde gezinnen: gezinnen die samengesteld zijn nadat één of beide partners gescheiden is.

Helaas is er nog niet zoveel aandacht voor de bonusouders. Vooral als deze bonusouders zelf geen kinderen hebben.


Ze verdienen meer respect dan dat ze vaak krijgen niet alleen van de kinderen maar ook van de ex-partner van hun huidige partner. Zij hebben immers te dealen met alle narigheid waar ze vaak van beschuldigd worden.

Een bonusouder zijn is niet makkelijk; jij bent immers degene die vreemd is, een buitenstaander die er bij komt. Dat de ex-partner jou niet accepteert of aardig vindt, dat kan lastig zijn.

Lastiger wordt het als het de kinderen zijn die jou niet willen accepteren. Juist omdat kinderen van veel mensen kunnen houden en leren.

Kinderen mogen  door andere volwassenen aangesproken worden op hun gedrag. Want dat zou toch ook op straat en op school mogen gebeuren? Sociale controle. Dus waarom ook niet van jou als bonusouder?En toch is het handig om dat niet gelijk te doen.

Hier een paar tips hoe dat aan te pakken::

  1. Bedenk en bespreek eerst samen met jouw partner wat jullie belangrijk vinden in de opvoeding.
  2. Bespreek dan met elkaar welke afspraken en grenzen jullie naar de kinderen toe willen uitdragen. Het is niet handig om gelijk met heel veel regels te komen. Ga voor de belangrijkste, urgentste die nodig zijn op dat moment.
  3. De bio-ouder zal degene zijn die deze afspraken en grenzen met de kinderen zal bespreken. Zorg ervoor dat je er bij bent wanneer dit besproken wordt zodat de kinderen zien dat jullie een team zijn.
  4. De bio-ouder zal moeten benadrukken dat jij inderdaad niet de rol van de moeder bent, maar wel een belangrijke volwassene nu in hun leven. En dat hij/zij verwacht dat de kinderen naar alle volwassenen toe zich respectvol gedragen.
  5. Ook zal de bio-ouder zal moeten benadrukken dat indien hij/zij er niet is, jij degene bent naar wie ze moeten luisteren en/of vragen kunnen stellen.
  6. Ja,  het komt voor dat kinderen zeggen; dat hoef ik niet van mijn mama of papa. Leg dan duidelijk uit dat jij hun mama of papa ook niet bent net zoals zij hun broers of zussen niet zijn of het buurmeisje. Jij bent jij en doet de dingen anders.
  7. Voor de bio-ouder geldt dat wanneer jij hebt opgetreden, hij/zij jou niet afvalt waar de kinderen bij zijn.
  8. Heb jij een incident met een kind, dan zal jij dit in eerste instantie moeten afhandelen met dit kind. Kinderen hebben ook te leren om conflicten/problemen met anderen te uit te praten en op te lossen, ongeacht de relatie die zij hebben met deze persoon.
  9. Gegarandeerd zal je, omdat je van een afstand er naar kan kijken, zien hoe de patronen tussen de bio-ouder en de kinderen zijn en dat dit misschien niet altijd even soepel verloopt. Het kan zelfs zijn dat de bio-ouder deze niet zien omdat hij/zij er te diep in zit om er naar te kunnen kijken. Het is handiger om dit zonder oordelen met de bio-ouder te bespreken,
  10. Weet dat opvoeden niet meevalt, ook niet als je al wat langer een ouder bent. Zoek dus hulp in de vorm van een cursus om meer te weten over opvoeding, kinderen, etc.

RESPECT voor Bonusouders!

Share if you care (: