Reflexions

Het nieuwe schooljaar begint | Be a co-pilot

De eerste twee weken zitten erop. We zijn nu weer in een schoolritme, de vakantie ligt weer ver achter ons. Vraag jezelf af: ik plannen maken of gewoon genieten van de nazomer? Het is nu tijd voor een bezinningsmoment.

Zelfredzaamheid: een stap voor stap ontwikkeling voor je kind
Deze blog heb ik geschreven, omdat ik meereis in de ontwikkelingswereld van de kinderen. Samen met hen blijf ik steeds opnieuw ontdekken en ontwikkelen. Als ouder wil ik de kinderen tools meegeven op weg naar volwassen worden. Deze blog gaat daarom over zelfredzaamheid en het vermogen om voor je zelf te zorgen. Deze ontwikkeling gaat net als elke andere ontwikkeling stap voor stap.
Het erkennen dat kinderen voortdurend hun grenzen verleggen is hierbij de eerste stap, dus consistentie is hierbij belangrijk. Daarnaast hebben ze tegenwoordig last van informatieoverbelasting en proberen ze de wereld om hen heen te begrijpen, dus wordt het soms frustrerend. Geef ze daarom tijd en ruimte, zodat ze zich niet overweldigd voelen.

Hoe kun je als ouder helpen?

Een essentiële vaardigheid die kinderen en tieners moeten leren, is verantwoordelijk zijn voor hun eigen acties. Wij moeten erkennen dat jonge kinderen zich nog niet realiseren dat iedereen fouten maakt. Daarom geven kinderen vaak anderen de schuld voor de rommel die zij maken of voor een slecht cijfer dat ze op school hebben gekregen.
Tieners komen uit hun kindertijd en verlangen naar onafhankelijkheid, maar hebben er stiekem geen vertrouwen in dat ze eraan toe zijn en willen het alleen als het in hun voordeel is. Door hen de verbanden te laten zien zonder te veroordelen, kunnen wij hen op weg helpen.

Een paar praktische tips :

• Geef je kind passende verantwoordelijkheden.
• Laat je kind/tiener fouten maken. Zo leren ze zelfstandig om te gaan met uitdagingen of problemen.
• Blijf altijd betrokken bij je kind/tiener, zodat je weet waar hij of zij mee bezig is. Blijf in gesprek zonder te oordelen of je eigen mening als maatstaf te stellen.
• Besteed aandacht aan succes ervaringen, zodat groei tot intimiteit leidt en niet alleen problemen. Luister naar wat je kind/tiener te zeggen heeft zonder het op te willen lossen.

Een pilletje zelfredzaamheid of een cursus zelfredzaamheid bestaat niet.
Geniet van de reis samen.

– Fundishia