Reflexions

Maskers | Jezelf durven laten zien

Masker

Every mask has a reason,
and behind every reason
there is a need or a longing

We doen het allemaal, een masker opzetten. Soms bewust en soms onbewust.
Carnaval is het feest waarop we het van elkaar weten dat de ander een masker op heeft.

Je kan en mag je dan anders voordoen zonder dat het consequenties heeft. Of misschien laat je dan juist een deel van jezelf zien die je anders verborgen zou houden.

Vaak horen we van anderen, de media en van professionals: “Wees jezelf”. Wat zou betekenen dat je één zelf hebt die je altijd zou kunnen of moeten zijn.

Ik geloof er niet in dat dit altijd kan.

Ik ga er vanuit dat we uit meerdere delen bestaan en dat alle delen ons tot ons maken, dat de som van alle delen ons tot een geheel maken.  

Ik denk dat het probleem juist is dat we maar één soort masker willen opzetten; we willen maar één kant van onszelf laten zien:

  • de perfecte
  • de grappige
  • de onbezorgde
  • de behulpzame
  • de stoere
  • etc.

We willen juist niet laten zien dat we nog andere maskers hebben. We zijn te bang of onzeker wat anderen van ons gaan vinden wanneer zij zien dat wij ook andere delen hebben. Tsss… we durven vaak niet eens aan onszelf toe te geven dat we die kanten/maskers ook hebben. Laat staan dat we dat laten zien aan anderen.

Terwijl juist alle maskers ergens voor staan.
Het is de negatieve lading die we aan de delen hebben gegeven wat maakt dat we ze niet durven op te zetten. Mijn ervaring is juist dat het opzetten van één masker vermoeiend en uitputtend is omdat het eigenlijk niet realistisch is,wetende dat er nog meerder mooie maskers zijn die je bij je hebt en die gezien mogen worden.
Het zijn de verwachtingen van de maatschappij, of uit onze opvoeding en ons idee van wat anderen van ons verwachten wat maakt dat we ze negatief inkleuren. Ze staan ergens voor, kunnen ons helpen of laten zien waar we behoefte aan hebben.

Neem bijvoorbeeld “de pleaser”
Degene die altijd lacht en aardig is. Het mooie van de pleaser is de zorgzaamheid. Dat is een mooie deugd. het betekent dat je om anderen geeft en voor hen klaar kan staan. Dat je kan aanvoelen wat anderen nodig hebben. Niet verkeerd toch? Alleen de valkuil ervan hebben we negatief bestempeld en daar richten we ons veel meer op: door te veel om de behoefte van anderen te geven, blijft er te weinig voor jezelf over en komen jouw eigen behoeften bijna niet aanbod.  Op het moment dus dat je weet dat je energie opraakt kan het zijn dat jouw pleaser te lang op hebt. En dat het tijd is om een ander masker op te zetten, misschien die van “ik- eerst”. Maskers zijn dus niet verkeerd, ze zijn het waard opgezet te worden.

Don’t be afraid to show all your different sides!