Actueel

Het is herfstvakantie | De lekkerste kindvriendelijke herfstrecepten

herfst

Een lekker herfstrecept is nou niet iets waar je aan denkt met dit nog zo zonnige weer, maar afhankelijk van waar je woont in Nederland, is de herfstvakantie deze week toch echt wel bezig, of begint deze volgende week. Om toch lekker in de herfststemming te komen, deel ik in dit bericht drie lekkere en kindvriendelijke herfstrecepten met je.

In dit artikel deel ik drie herfstrecepten met je, die ook nog eens super kindvriendelijk zijn en die je gezellig met je kind kunt maken. Juist in de herfstvakantie hebben zij daar zeeën van tijd voor!

Note: afhankelijk van de leeftijd van je kind kan hij of zij natuurlijk meer in de keuken doen. ‘’leuk kinderklusje’’ geeft in de tekst het meest makkelijke en kindvriendelijke klusje aan, maar je kunt een ouder kind natuurlijk ook al de groente laten snijden of iets laten koken. It’s up to you!

Herfstrecept 1: wortelburgers

Een gezond recept met kikkererwten, sesam en havermout.

Voor 8 wortelburgers:

• 3 grote wortels (ongeveer 200-225 gram)
• 200 gram kikkererwten (uit blik of gekookt)
• 50 gram sesamzaad
• 2 teentjes knoflook
• 1 eetlepel tahini (sesampasta)
• 40 gram havermout
• 1 kleine rode uit
• Rasp van een limoen en het sap van een halve limoen

Naar smaak toevoegen:

• 1 eetlepel komijnpoeder
• 3 eetlepels mosterd
• 3 dopjes tamari
• Versgemalen peper en zout

Overige benodigdheden:

• Een slow juicer
• Staafmixer of keukenmachine

Zo maak je de wortelburgers
We gebruiken de wortelpulp die overblijft na het maken van wortelsap in de slow juicer. Maar je kunt de wortels ook gewoon flink raspen.
Snijd de knoflook en ui fijn. Laat de kikkererwten uitlekken en pureer ze met een staafmixer of keukenmachine. Zorg dat je nog wel wat structuur behoud.
Rooster de sesamzaadjes in een droge koekenpan bruin. Meng de geraspte wortels, de kikkererwten, het ui, de knoflook, het sesamzaad en de tahin door elkaar. Voeg de komijn, de limoenrasp en het limoensap toe en roer goed door elkaar. Voeg naar smaak peper en zout en de overige kruiden toe.

Leuk kinderklusje: vorm samen met je kind mooie burgers van het wortelmengsel. Verwarm ondertussen de over voor op 180 graden.
Verhit wat olie in een koekenpan en bak de wortelburgers in een paar minuten aan beide kanten bruin.
Leg ze daarna nog 10 minuutjes in de voorverwarmde oven. Enjoy!

Herfstrecept 2: gestoofde appels met citroen

Een heerlijk bijgerecht of dessert van appel

Wat je nodig hebt:

• 1 kilogram goudreinetten
• Het sap en reepjes van de schil van een halve citroen
• 6 kruidnagels
• 3 eetlepels kaneel
• 2 eetlepels kokosbloesemsuiker of kristalsuiker
• 1 eetlepel vanille

Zo ga je te werk
Schil de appels, verwijder de klokhuizen en snijd de appels in acht partjes. Besprenkel ze met wat citroensap, zo worden ze niet bruin.

Leuk kinderklusje: laat je kind de appels in een grote kom mengen met de kruidnagels, het kaneelpoeder, de suiker, het sap van de citroen en de reepjes van de schil.
Als alles goed gemengd is, doe je het mengsel in een pan samen met een beetje water. Laat de pan 10 minuten op heel laag vuur staan. Til af en toe de deksel op om te kijken of het mengsel niet tot moes kookt, want dat is niet de bedoeling!

Serveer het warme appelmengsel met wat extra reepjes citroenschil en kaneel.

Herfstrecept 3: verwarmende pompoensoep

Een herfstiger recept is er bijna niet!

Wat je nodig hebt:

• 1 kleine pompoen met een oranje schil
• 1 grote ui, fijngesnipperd
• Olijfolie
• 1 liter groentebouillon
• 1 teentje knoflook
• Tijm
• 1 laurierblaadje
• 1 deciliter haverroom of gewone room

Naar smaak toevoegen:

• Nootmuskaat
• Zout en peper
• 1 mespuntje cacao

Overige benodigdheden:

• staafmixer

De bereidingswijze
Schrob de pompoen goed schoon, snijd de harde onder- en bovenkant eraf en snijd de pompoen ongeschild in stukken. Verwijder de pitten en zaden aan de binnenkant. Fruit de ui en de knoflook in een pan met een flinke scheut olijfolie. Voeg de pompoenstukken toe en bak twee minuten deze mee. Blijf goed roeren!
Giet de helft van de bouillon, het laurierblaadje en de tijm erbij en laat het geheel op laag vuur minimaal 20 minuten koken.

Leuk kinderklusje: pureer samen met je kind de soep met een staafmixer. Voeg extra bouillon toe tot de gewenste dikte is bereikt. Breng de soep op smaak met een snufje nootmuskaat, peper en zout.
Als de room te vloeibaar is, dik hem dan iets aan met een garde of staafmixer. Dit kun je natuurlijk ook met je kind doen! Let wel op: de room mag niet stijf worden.
Garneer de soep met de room en eventueel een beetje cacao.