NieuwsThe Parenthood Family

Just say no

Ja, ik weet het; er wordt al veel geschreven over waarom nee zeggen tegen kinderen belangrijk is. Kinderen van tegenwoordig blijken weinig nee te horen van hun ouders omdat hun ouders hen het liefst gelukkig zien.

Nee zeggen zou er aan bijdragen dat kinderen teleurgesteld raken en dat is nou net niet wat ouders willen; hun kinderen teleurgesteld zien

Los van het feit dat dit uiteraard nergens op slaat is er nog een andere reden waarom nee zeggen tegen kinderen wel nodig is: grenzen aangeven.
Als jij nooit nee zegt tegen jouw kind, hoe wil je dan dat hij/zij leert om zijn/haar grenzen aan te geven?

Nee heeft ook een betekenis

Het bijzondere aan dit alles, is dat kinderen heel goed nee kunnen zeggen… We hebben zelfs een ontwikkelingsfase er naar vernoemd: “Ik ben 2 en zeg nee.” Oftewel: de ”nee”-fase.
So… If they can do it, why can’t we as adults?

Ik hoor kinderen weleens tegen elkaar zeggen: ”Stop, houd op!” …meestal zonder het gewenste effect. Een duidelijke NEE moeten kinderen ook tegen elkaar kunnen zeggen. Eentje waarbij de gemiddelde ander het niet dubbel kan interpreteren.
Ik zeg gemiddelde ander omdat er natuurlijk altijd mensen zullen zijn die over de grenzen van een ander blijven gaan, ondanks de nee.
Want het zijn juist deze anderen die nooit of te weinig nee hebben gehoord. Die hierdoor onbewust en onbedoeld de boodschap hebben meegekregen om geen rekening met anderen te houden.

Too much of anything… 

Het is een utopische gedachte om te denken dat we anderen nooit zullen teleurstellen en mogen teleurstellen. Het leven bestaat ook uit teleurstellingen.
Natuurlijk is er een keerzijde. Teveel nee maakt dat een kind geen initiatieven meer neemt, zich niet gezien/gehoord voelt. Kortom: zich waardeloos voelt, zich een slachtoffer voelt en wordt. Dat is de “darkside” van nee.
Een kind niets toestaan en altijd maar afkappen… well, it sucks.
Ik kan me geen ouder voorstellen die dat wilt voor een kind.

Het is als ouder dus een uitdaging om een balans te vinden tussen ja en nee.
En voor kinderen hoe ze met teleurstellingen en grenzen van zichzelf en van een ander om kunnen gaan.

Kinderen hebben deze ervaringen dus ook nodig om zich te ontwikkelen tot weerbare en veerkrachtige mensen.

So start now and say: no!   

Caring is sharing (: