The Parenthood Family

Pubergedrag: a typical parents’ horror story

pubergedrag

De pubertijd: elk kind komt er vroeg of later in terecht, jongens over het algemeen iets later dan meisjes. De pubertijd begint in beide gevallen meestal ergens tussen de 10 en 18 jaar. Het kan zowel voor de ouders als het kind, een lastig(ere) periode zijn, vooral als het typische ‘’pubergedrag’’ om de hoek komt kijken. Het is daarom handig om als ouders pubergedrag goed te kunnen herkennen, zo voorkom je misverstanden en begrijp je je kind beter.

Pubergedrag kan in meerdere of mindere mate voorkomen, het ligt maar het aan het kind. Het is zeker niet zo dat vervelend gedrag goed kan worden gepraat onder het mom van ‘’oh, het is maar pubergedrag,’’ maar door te herkennen wat pubergedrag is en ook te weten waar het vandaan komt, kun je je kind beter begrijpen. Goed, want zijn dan de typische verschijnselen van pubergedrag?

Typisch pubergedrag: stemmingswisselingen

Misschien wel de meest bekende vorm van pubergedrag: stemmingswisselingen. Vooral bij meisjes komt dit vaak voor. Ze is het ene moment ontzettend vrolijk en het andere moment totaal niet; stemmingen kunnen inééns omslaan. Hier horen ook driftbuien bij. Dit komt omdat tieners zich vaak onbegrepen voelen. Plus, de hormonen spelen ook zeker mee!

Zich nog meer omringen met leeftijdsgenoten

Zodra een kind in de pubertijd komt, wil hij of zij zich het liefst alleen maar omringen met leeftijdsgenoten. Ze spiegelen zich aan elkaar en willen vooral niet opvallen. Pas vanaf hun 16e gaan ze een eigen identiteit ontwikkelen. Tot die tijd is het vooral ‘’following the crowd’’ en doen meningen van volwassenen er veel minder toe. Je bent als ouder niet meer de ‘allesweter’ waar je kind tegenop kijkt, helaas. Onthoud dit maar: if things really get rough, zal je tiener altijd bij jóú komen aankloppen.

Vaker liegen

Ja, echt. Een typisch pubergedrag-ding is liegen. Tieners liegen om gezeur of vragen van hun ouders te voorkomen, willen het liefst de vrede bewaren en zien liegen als een zeer goede oplossing. Tot dat de waarheid boven tafel komt natuurlijk. Natuurlijk kan liegen, ook al is het een typische vorm van pubergedrag, niet door de beugel. Praat tijdig met je kind over liegen en vertel hem of haar dat het niet hetgeen is waar hij/zij over liegt waar je boos over zal zijn, maar het liegen zelf. Je kind moet het gevoel krijgen dat ze je alles kunnen vertellen.

Passief gedrag

Vind je het zo tergend irritant dat jouw tiener alléén maar voor de TV hangt en elke keer zo belachelijk laat gaat slapen? Heel begrijpelijk, maar er is een goede reden voor. Tieners die aan het puberen zijn hebben namelijk een verstoord slaappatroon. In de pubertijd maakt het lichaam van een puber veel later melatonine aan, waardoor hij of zij niet kan slapen en dus ’s morgens niet uit bed te krijgen is. Daarnaast is het zo dat er tegenwoordig zoveel passieve vormen van vermaak zijn; gewoon maar een beetje Netflixen is voor een tiener ontzettend verleidelijk. Daarbij komt dat het spelen zoals kinderen doen natuurlijk niet meer wordt gedaan door tieners, maar ze vinden het lastig om zich op andere manieren te vermaken. Netflix/hun telefoon/laaang uitslapen is voor hun the answer.

Hoe erg jouw kind ook pubert of gaat puberen, het is een lastige tijd voor jullie beiden. Zorg als ouder dat je je begripvol met je puber om gaat, praat met elkaar, geef hem of haar voldoende privacy, maar wees er wanneer het nodig is. En geen zorgen, you’ll make it out alive.