ActueelThe Parenthood Family

Help! Ik zit op de middelbare school!

Tips voor je tiener: hoe blijf je bij jezelf?

Opeens is het zover, je zit op de middelbare school! Super spannend! Je bent zit nu in een nieuwe fase van je leven, school is heel anders; je krijgt opeens huiswerk en elk uur een andere juf of meester. Of eigenlijk docent, zoals ze dat op de middelbare school zeggen, weet je nu. Ook heb je je een hoop nieuwe klasgenootjes en komen er een hoop nieuwe dingen op je pad nu je op de middelbare zit.

Je eerste jaar op de middelbare school kan ontzettend overweldigend zijn. Je moet soms sterk in je schoenen kunnen staan. Wat doe je bijvoorbeeld als je ziet dat iemand gepest wordt? Wat doe je als je zelf gepest word? En wat doe je als iemand je opeens een sigaret aanbied?

Wat betekent ‘dicht bij jezelf blijven’?
De bovenstaande situaties zijn allemaal situaties waarbij je sterk moet zijn en dicht bij jezelf moet blijven. Dicht bij jezelf blijven houdt in dat je je niet opeens anders voor gaat doen, dat je jezelf blijft en dat je de keuzes maakt die je normaal ook zou maken. Het kan nog best lastig zijn om dicht bij jezelf te blijven. Dit artikel legt je met voorbeelden en tips uit hoe je dit doet, zodat je zelfverzekerd bent en je gegarandeerd een geweldige tijd op de middelbare school hebt!

Tip 1: wees jezelf
Jezelf wezen, dat is makkelijker gezegd dan gedaan. Het kan zelfs zijn dat je jouw nieuwe tijd op de middelbare school zag als een kans om jezelf te veranderen, maar het is super belangrijk dat je blijft wie je bent en dat je niet verandert omdat je nieuwe vriendinnen of vrienden dat willen. Als je het gevoel hebt dat je aan het veranderen bent terwijl je dat eigenlijk niet wilt, praat hier dan met (één van) je ouders over! Wat is de reden dat je bent veranderd tegen je eigen wil in? Misschien kun je er samen met je vader of moeder achter komen wat de reden is dat je veranderd bent, dan kun je er samen iets aan doen!

Tip 2: kies de juiste vrienden
Op de middelbare school ontmoet je een hoop nieuwe mensen. De ideale kans om nieuwe vrienden en vriendinnen te maken! De kans is groot dat er bij jou in de klas iemand ziet die onwijs cool is of doet. Natuurlijk is het dan leuk om vrienden met diegene te zijn en dat mag ook gerust! Maar als deze persoon dingen doet die jij liever niet wilt, zoals roken, zijn of haar huiswerk niet maken en het wel van jou overschrijven of gemeen doen tegen de docent, dan is het misschien slim om je af te vragen of je wel vrienden met hem of haar wil zijn. Maak een lijstje met goede en slechte punten aan je vriend(in). Zie je een hoop slechte punten en maar een paar goede punten? Dan is het een goed idee om een nieuwe vriend(in) te gaan zoeken, hoe moeilijk dit misschien ook is.

Tip 3: verleidingen weerstaan
Verleidingen kennen we allemaal. En zeker op de middelbare school ga je een hoop verleidingen tegenkomen: misschien heb je wel een keer geen zin om je huiswerk te maken en denk je eraan om het maar gewoon niet te maken. Of een klasgenoot haalt je over om te spijbelen. Bij dit soort verleidingen is het ontzettend belangrijk dat je je afvraagt wat je écht wilt. Wil je echt de les missen? Of ‘wil’ je het alleen maar omdat je klasgenoot het wilt? Praat met je vader of moeder over de verleidingen die je tegenkomt. Ook als je een keer een verleiding toch niet hebt kunnen weerstaan, moet je dit gewoon met een van je ouders bespreken. Zijn zij ook jong geweest en kennen de verleidingen maar al te goed. Zij kunnen je advies geven en antwoord geven op de vragen die je hebt. Als iemand van school je steeds blijft lastig vallen met de vraag of je iets slechts wilt doen, zoals spijbelen, geef dan heel duidelijk aan dat je dat niet wilt. Als het door blijft gaan kun je ook naar je mentor gaan.

Tip 4: iemand of jijzelf wordt gepest
Pesten… het komt helaas op elke school voor en het is ontzettend rot. Als je zelf wordt gepest is het helemaal rot. Het is belangrijk dat je ten alle tijden onthoud dat het absoluut niet aan jou ligt! Geheimpje: pesters zijn vaak zelf hartstikke onzeker! Hun enige manier om hun onzekerheid te verbergen is door anderen zwart te maken. Dit is erg zwak, maar jij daarentegen bent juist sterk! Ga naar een van je ouders als je gepest wordt én vertel het aan je mentor. Die kan je helpen om het pesten te laten stoppen.
Zie dat iemand anders gepest wordt? Ga dan niet mee doen maar kom voor de persoon op! Vind je dat een beetje eng? Dat is niet erg. Je kunt ook op een later moment naar de persoon toe gaan en vertellen dat je er voor hem of haar bent. Deze persoon voelt zich dan meteen een tuk beter en je maakt misschien wel een nieuwe vriend(in)! •

– Granny Mae