Reflexions

Familietraditie

“We gaan toch samen lunchen?”zegt mijn jongste zoon tegen me terwijl hij bovenop mij springt in bed, zoals alleen kinderen dat kunnen doen.
“O ja, dat is waar, het is zondag…” Eigenlijk had ik gehoopt dat ze te druk aan het spelen waren om hier aan te denken. Maar mijn kinderen en zeker de jongste vinden het prachtig als we met het hele gezin iets doen. In dit geval lunchen op de zondag. En dus ja, ook al is het de enige dag waarop mijn man en ik kunnen uitslapen. Op de zaterdag staan we beiden ‘s ochtends héél (echt way te) vroeg op het voetbalveld voor de wedstrijden. En daarom was het wel zo lekker geweest om nu nog lekker te blijven liggen.

Maar aan de andere kant is zo’n traditie wel leuk. Gezellig met elkaar zijn, van elkaars gezelschap genieten en even helemaal niets met de buitenwereld te maken hebben.

Behalve dat familietradities leuk kunnen zijn, zorgen ze er ook nog voor dat we als gezin met elkaar verbonden blijven juist omdat we elkaar door de hectiek van de week minder zien en spreken. Daarnaast biedt het een gevoel dat ze ergens bij horen. Het geeft een gevoel van identiteit, een basis, roots. En dat is toch waar we als mens allemaal naar op zoek zijn: weten dat er mensen zijn die je accepteren zoals en om wie je bent, maar ook de veiligheid die ze elkaar te bieden hebben.

Ik probeer het mij in te beelden hoe fijn het gaat zijn wanneer zij later met elkaar of aan hun eventuele kinderen kunnen vertellen wat zij gezamenlijk deden: “weet je nog toen we..”?

En dat ze lachen om de dingen die zich tijdens deze momenten voor deden: hun reacties en acties. Familietradities geven kinderen ook de kans om te leren naar elkaar te luisteren (‘’Mag ik de kaas?’’), te filosoferen (‘’Waarom vind je pindakaas met jam lekker?’’), samen te werken (‘’Wie dekt de tafel en wie ruimt het op?’’) maar ook om leren te verdragen (‘’Dat was het laatste beetje jam en nu heb ik niets!’’). En om doelen te bespreken of juist de dingen die niet meer gedaan gaan worden.

…aangezien we zijn nu eenmaal bewust een familietraditie gestart zijn, wat blijkbaar aanslaat en ook nog leuk gevonden wordt, zit er dus niet anders op dan opstaan en mij klaar te maken voor de lunch (: 

Welke familietradities hebben jullie?

-Meriam-

                                                                                                                                   Advice from the Parenthood Family:
“its never too late to go back to bed”