The Parenthood Family

Always keep an eye on them

Always keep an eye on them: laat je puber niet met rust! 

Another lesson from Granny Mae, if you want to survive parenthood.

When I was younger: I didn’t care what my children thought of me; zo lang zij in mijn huis woonden, volgenden ze mijn regels.
If you think you’re mature enough not to do that, you should have your own place.
Dat betekende niet dat zij geen privacy hadden of geen mening mochten hebben; integendeel! Ik hechtte er belang in om te horen hoe zij over situaties dachten. Zo kon ik hun gedachtegang volgen. En wist ik op welk gebied ik meer informatie of advies moest geven. En natuurlijk hoorden discussies erbij (die ik altijd won natuurlijk, ‘t was nog steeds mijn huis).

Wat betreft hun privacy; ze mochten hun kamerdeur dicht doen,maar niet op slot. Sleutels waren alleen voor degenen die financiële bijdrage leverden. En wij als ouders hadden het recht om wanneer dan ook hun kamer in te komen (after all, it is still our house).

No it was not easy to get to this point; je gaat er naar toe moeten werken. Ouders van nu richten zich teveel op het gelijkstellen van hun kind aan hun rol als ouders. Hell to the no: I am the parent! Ja, als mensen zijn we gelijkwaardig maar in rol zijn we niet gelijk. Dat is het belangrijkste verschil wat  ouders moeten weten! You’re the adult, so act like it!

Dus stel regels op: als je tieners zich niet gedragen naar hun leeftijd maar zich als een jonger kind gedragen heten het regels. Wanneer zij zich meer volgens hun leeftijd en volwassener (lees verantwoordelijker) kunnen gedragen zijn het afspraken. Maar dat is even een zijspoor.
Wanneer je voor het eerst in parenthood komt is het eerste wat jij jouw kind moet leren vanaf het moment dat ze het begrijpen is dat het jouw huis is en dat je ze altijd in de gaten houdt. Ook wanneer ze denken dat het niet zo is…. (It’s not wrong if your child is a little bit afraid of you).

Als jij het belangrijk vindt dat het huis opgeruimd is, inclusief alle slaapkamers dan is dat een regel/afspraak. No buts! Het enige wat hun inbreng kan zijn is wanneer ze het gaan doen (en hoe) en wat zij gaan doen als zij zich hier niet aan houden…

Zoals eerder gezegd:  Blijven praten met jouw kind vooral tieners is belangrijk.Je moet zeker voor 80% weten waar hij/zij is en wat hij/zij aan het doen is. Stel als regel/afspraak vanaf het begin om tenminste 1x in de maand een familieavond te houden. Geen tv, social media of afleiding van buitenaf. Alleen jullie als gezin met elkaar; bonding. Iedereen hoort erbij aanwezig te zijn. Praat met elkaar over wat goed gaat en beter kan in jullie gezin en verzin activiteiten om met elkaar te doen.

Om het  gezellig te maken en om ze verantwoordelijkheid te leren kan je ervoor kiezen dat elke keer iemand anders deze avond moet regelen: wat er gegeten en gedronken wordt en één gezamenlijke activiteit.

Op deze manier blijf je op de hoogte van wat er speelt bij jouw puber.

Just don’t let them out of your sight!