Nieuws

Ik ben een trotse millenial

Volgens Wikipedia ben ik een millenial. Een millenial (ook wel generatie Y genoemd) is iemand die geboren is tussen 1980 en 2000; dus alle mensen tussen de 38 en 18 jaar oud. Op het internet wordt van alles gezegd over millenials. Namelijk dat ze narcistisch, idealistischer en handiger met technologie zijn (dit lijkt me logisch). En sneller kans hebben op een burn-out. 

Op het internet vindt je ongelofelijk veel artikelen over de negatieve kenmerken van millenials. In deze blog wil ik graag ingaan op deze kenmerken en ze vervolgens ontkrachten. Pak een kop thee en lees mee!

Studeren als millenial = stress

Studeren als millenial vind ik maar lastig. Een aantal jaar geleden is de studiebeurs afgeschaft (en is deze nu een lening), waardoor ik nu als ik straks afgestudeerd ben, een flinke schuld heb. Niet zo fijn. Dan is het dus handig om tussen het studeren door veel geld te verdienen, zodat de schuld beperkt blijft. Maar met een fulltime studie, een sociaal leven dat ik moet onderhouden en een niet bepaald flexibel schoolrooster is het best lastig om een passende bijbaan te vinden. Gelukkig is de banenkans bij mijn studie heel hoog. Als dit niet het geval was, had ik het als student nogal benauwd gekregen als ik aan later zou denken: net afgestudeerd, dolgraag willen werken, maar niks kunnen vinden én een schuld hebben… Stress!

Een foto met vriendinnen plaats ik bijvoorbeeld niet alleen omdat de foto een mooie herinnering is, maar onbewust ook om aan de buitenwereld te laten zien wat voor leuke vriendinnen ik heb.

A selfie a day… 

De al afgestudeerde en/of werkende millenial is volgens YoungCapital ondernemend, pro-actief en geeft veel om vrijheid en flexibiliteit. Vrijheid belangrijk vinden betekent niet dat de afgestudeerde/werkende millenial lui is en niet veel wil werken, maar dat ze precies willen weten wát ze moeten doen en waarom ze iets moeten doen. Millenials zijn ook harde werkers. Dit komt waarschijnlijk voort uit bewijsdrang, wat zich ook weer uit in het social media gebruik: Wij millenials kunnen als geen andere generatie voor ons zo goed omgaan met alle moderne technologieën en hebben vaak het gevoel dat we ons moeten ‘bewijzen’ op social mediakanalen. Ik merk dit bij mijzelf soms ook, al is dit vaak onbewust. Een foto met vriendinnen plaats ik bijvoorbeeld niet alleen omdat de foto een mooie herinnering is, maar onbewust ook om aan de buitenwereld te laten zien wat voor leuke vriendinnen ik heb. Er worden tegenwoordig meer foto’s gemaakt dan ooit. Vooral veel selfies. We maken er met z’n allen wel één miljoen per dag! Ik kan me zo voorstellen dat dit maakt dat onze generatie als zo narcistisch wordt gezien. Maar is dat perse zo slecht? Alle foto’s die we maken van de dingen die we doen zijn later wel een mooie herinnering! 

Knikkers en Pokémonkaartjes

Ons leven speelt zich dan wel voor voor zo’n groot deel online af, wij millenials zijn ook opgegroeid met het buitenspelen, de Gameboy en Nintendo DS, knikkers en Pokémonplaatjes, waardoor we ook wel enigszins een idee hebben van hoe de wereld er voor alle nieuwe technologie eruit zag. In tegenstelling tot de Digital Natives, de generatie die na ons komt. Deze generatie weet niet anders dan dat hun leven draait om het internet, smartphones en allerlei verschillende apps. 

Wij zijn namelijk niet alleen narcistisch, maar ook verwend, lui en verslááfd aan social media.

Alles op een rijtje

Over millenials wordt niet altijd positief gepraat, zoals eerder in dit artikel al is gebleken. Wij zijn namelijk niet alleen narcistisch (gedeeltelijk waar), maar ook verwend, lui en verslááfd aan social media (dat laatste is ook waar). Dat wordt gezegd dat millenials verwend zijn, vind ik een gekke uitspraak. Ik heb gezien dat het lang niet bij iedereen zo is hoor, maar mijn ouders hebben mij altijd geleerd om hard te werken en ze brachten mij echt niet met de auto naar school als het met bakken uit de hemel viel. Ik moest gewoon fietsen. Verwend zijn ligt naar mijn mening meer in wat voor gezinssituatie je bent opgegroeid. Dat millenials lui zouden zijn heb ik eerder in dit artikel ook al een beetje ontkracht. Het is namelijk zo dat millenials hard willen werken, maar ook hun sociale leven in stand willen houden, tijd willen maken voor hun significant other, willen zorgen dat ze fit blijven en véél willen leren. Ja, heel herkenbaar. We willen veel te veel doen in één dag. Dus lui? Not really.

Tegen al mijn mede-millenials wil ik zeggen: Don’t worry! Wij zouden dan wel een verwende, luie generatie zijn, die gevoelig is voor burn-outs, maar dat valt volgens mij hartstikke mee. Harde werkers zijn we, voorbereid op de toekomst en enjoying life. Mét verdorie een (toekomstige) studieschuld. Dus, mensen uit andere generaties: zeg maar niets. 🙂 

-Romana-

I’m not arguing,
I’m simply explaning why I’m right